Huutava pula opettajista!

Ammatillisessa koulutuksessa on huutava pula opettajista. Ei siksi, että eikö opettajia olisi saatavilla. Syy on se, että koulutuksen resurssit on vedetty niin tiukalle, kiitos istuvalle hallitukselle, että oppilaitoksilla ei ole varaa pitää riittävästi opettajia.

 

Sipilän hallitus leikkasi ammatillisesta koulutuksesta 290 miljoonaa euroa. Nyt Sipilän vaalilupaus on, että työpaikoille tulisi saada 1000 uutta ammatillista opettajaa sekä ohjaajaa. Ajatus on sinällään jalo. Esitys maksaisi Sipilän mukaan noin 50 miljoonaa euroa.

 

Tällä kaavalla jos laskee, niin samainen hallitus on siis poistanut suomesta 5800 opettajaa ja ohjaajaa. Varsinainen silmänkääntötemppu. Vaalien alla luvataan että koulutuksesta ei leikata, ja heti vaalien jälkeen kuitenkin leikataan. Jotta kansa pysyy tyytyväisenä, hieman ennen vaaleja luvataan parantaa koulutusta. Kaksinaamaista peliä, kun suoraan sanotaan!

 

Kuluneella hallistuskaudella opiskelleita ei tämä lupaus enää lämmitä. Eikä lämmitä varmasti niitäkään, jotka jäivät ilman koulupaikkaa. Tai niitä yrittäjiä, kenellä on vaikeuksia saada osaavaa työvoimaa. 

 

Leikkaus tuntuu varsinkin täällä meidän Sipilän kotikentillä. Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Jedu on joutunut käymään ankaran sopeuttamiskuurin. Suomeksi siis sanottuna karsimaan kustannuksia, ja irtisanomaan henkilökuntaa. Seurauksena on se, että opettajia ei riitä enää opettamaan, ja jäljelle jääneillä opettajilla ei ole tarpeeksi tunteja, että sillä itsensä elättää.

 

Mielestäni Suomen ehdoton valttikortti on laadukas ja maksuton koulutus. Tätä minä haluan vahvistaa. Suomessa jokaisella tulee olla mahdollisuus laadukkaaseen koulutukseen. Koulutus ei saa jäädä hinnasta kiinni. Tällä hetkellä esimerkiksi ammattiin opiskelevat joutuvat ostamaan sadoilla euroilla tarvikkeita kouluaikanaan. Tai lukiolaiset, kenen on ostettava jatkuvasti uudistuvat oppikirjat.

 

Siikalatvalla toteutimme Siikalatvan lukion osalta aidosti maksuttoman lukion. Siikalatvan kunta kustantaa opiskelijoilleen ilmaiset kirjat, läppärin, ja vielä ajokortin. Kyse on vain arvovalinnoista.

 

Jos Siikalatvan kunta pystyy tähän, niin miksi ei koko Suomi?

Kommentoi ensimmäisenä

Please check your e-mail for a link to activate your account.