Mitä vapaus tarkoittaa sinulle?

Mitä vapaus tarkoittaa sinulle?

Mahdollisuutta kouluttautua riippumatta perheen varallisuudesta? Mahdollisuutta valita oma työpaikkasi? Vapaus perustaa perhe ja valita asuinpaikkansa? Vapaus sopia omista työehdoista? Oikeus vapaa-aikaan? Vapaus omistaa, tai harjoittaa liiketoimintaa? Vapaus määrätä omasta elämästä, vapaus olla itsenäinen?

 

 

Suomalaiset on perinteisesti juroa kansaa. Tyydytään siihen mitä saadaan, ja painetaan leuka rintaan, ja puurretaan eteenpäin. Ja se on hyvä. Ei leipä laiskaa elätä, vai kuinka sitä sanotaan.

Kuitenkin jokainen meistä on tarvinnut joskus yhteiskunnan avustusta. Suomessa on (ainakin vielä) maksuton peruskoulu, julkinen laadukas terveydenhuolto, infra, poliisi, palokunta ja iso liuta muuta. Toisaalta, käytännössä jokainen meistä osallistuu myös yhteiskunnan rahoittamiseenkin.

Minua ärsyttää suunnattomasti se, jos ihmistä syyllistetään esimerkiksi työttömyydestä. Annetaan ymmärtää, että he elävät toisten kustannuksella. Syyllistäjät ovat myös itse turvautuneet yhteiskunnan tukiverkkoihin aivan samalla tapaa. Nauttineet ilmaisen kouluruuan ala-asteella, saaneet neuvolapalvelut, hyödyntäneet julkista terveydenhuoltoa, tai vähimmillään voineet luottaa yleiseen yhteiskuntarauhaan - joka sekin turvataan veronmaksajien varoilla.

Työttömyysturvaa saavat ihmiset laittavat jokaisen euron takaisin kulutukseen - ei sijoitussäästötilille.

Mutta pohditaanpa hetki vielä otsikkoa. Meillä Suomessa on paljon vapauksia. Se ei kuitenkaan tarkoita, että vapaudet olisivat itsestäänselvyyksiä ja pysyviä. Teollinen vallankumous 1800-luvulla järisytti maailmaa sadassa vuodessa. Tällä hetkellä ihmisten elämä muuttuu ennennäkemättömällä vauhdilla. Työelämä muuttuu, omistamisen käsite muuttuu. Asiat mitä pidettiin 10 vuotta sitten tulevaisuuden scifinä, on nyt jo vanhentunutta.

Varmaa on kuitenkin, että muutos ei vielä koskaan ole ollut näin nopeaa. Eikä muutos tule koskaan olemaan enää näin hidasta. Robotisaatio ja teollinen internet puskevat höyrykoneen tavoin valtaamaan maailmaa, yrityksiä sekä työpaikkoja.

Miten toimisikaan yhteiskunta, jossa ihmisten ei tarvitsisi tehdä töitä? Kuinka varallisuus silloin jaettaisiin? Veikkaan että ei yhtä epätasa-arvoisesti kuin nykyään, kun maailman 26 rikkainta ihmistä omistaa enemmän kuin 3 800 000 000 köyhintä ihmistä.

Mikä on meidän kaikkien kannalta tärkein vapaus? Minusta se on vapaus äänestää omien arvojensa puolesta.

 

 

Kommentoi ensimmäisenä

Please check your e-mail for a link to activate your account.